Portretrecht – wanneer kan verwijdering worden gevorderd van foto of filmpje

Hebt u met betrekking tot portretrecht vragen of behoefte aan direct advies of rechtsbijstand, kunt u altijd direct en kosteloos contact opnemen met onze auteursrecht advocaten. Bel ons nu op 030 252 35 20. Daarvoor brengen wij u vanzelfsprekend geen kosten in rekening.

Wanneer kan verwijdering worden gevorderd van foto of filmpje, bijvoorbeeld op website.

Indien een portret is gemaakt zonder een daartoe strekkende opdracht van de geportretteerde, is op grond van artikel 21 Auteurswet openbaarmaking daarvan zonder diens toestemming niet geoorloofd voor zover een redelijk belang van de geportretteerde zich tegen openbaarmaking verzet.

Onder het redelijk belang van artikel 21 Auteurswet valt de bescherming van de geportretteerde tegen inbreuken op zijn recht op eerbiediging van zijn persoonlijke levenssfeer. Of van een dergelijke inbreuk sprake is, hangt af van de omstandigheden van het geval, met name van de aard en de mate van intimiteit waarin de geportretteerde is afgebeeld, terwijl ook het karakter van de foto en de context van de publicatie van belang kunnen zijn.

Als de openbaarmaking van een portret in een concreet geval tevens aan te merken is als een meningsuiting in de zin van art. 10 lid 1 EVRM geldt daarbij voorts als uitgangspunt dat een beperking van de vrijheid tot het doen van dergelijke uitingen ingevolge art.10 lid 2 EVRM slechts is toegestaan, indien zo een beperking bij de wet is voorzien en noodzakelijk is in een democratische samenleving ter bescherming van de in art.10 lid 2 genoemde belangen, waaronder de bescherming van de goede naam of rechten van anderen. Van een beperking die bij de wet is voorzien, is bijvoorbeeld sprake wanneer uitlatingen op een website onrechtmatig zijn in de zin van artikel 6:162 BW. Daarnaast dient een dergelijke beperking proportioneel te zijn. Bij de beantwoording van de vraag of aan deze voorwaarden is voldaan dienen eveneens alle omstandigheden van het betrokken geval in ogenschouw te worden genomen en moeten de wederzijdse belangen worden afgewogen. (bron: www.rechtspraak.nl)