Zorgplicht bank bij aangaan kredietovereenkomst (en hypotheek)

Een bank voldoet bij het aangaan van een kredietovereenkomst (kredietverstrekking) aan haar zorgplicht wanneer zij voor het sluiten van de overeenkomst de kredietwaardigheid van de kredietnemer heeft gecontroleerd en zij de BKR toets heeft verricht. De aard van dit type overeenkomst geeft geen aanleiding tot het aannemen van een zwaardere zorgplicht. Het betreft hier een relatief risicoloos en eenvoudig financieel product, waarbij de rechten en plichten duidelijk uit de overeenkomst blijken en op voorhand vaststaan.

Ingeval de bank tekortschiet in haar bovenbedoelde zorgplicht die zij (in de precontractuele fase) jegens de kredietnemer in acht had te nemen, moet dat worden gekwalificeerd als onrechtmatig handelen jegens die kredietnemer en is de bank uit dien hoofde aansprakelijk voor het als gevolg daarvan door de kredietnemer ondervonden nadeel.

Daarbij moet echter mede in aanmerking worden genomen dat ook de kredietnemer een eigen verantwoordelijkheid draagt voor de gevolgen van zijn of haar eigen (en wellicht onbezonnen) keuze tot het sluiten van de kredietovereenkomst. Indien de kredietnemer wist of had behoren te weten dat het opnemen van krediet tot een (mogelijke) kredietschuld zou kunnen leiden, hebben zowel de bank als de kredietnemer bijgedragen aan het ontstaan van het nadeel. (bron: www.rechtspraak.nl)

In dat geval dient naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid het totale nadeel (de debetstand) worden verdeeld over de bank en de kredietnemer.

Voor verdere vragen of rechtsbijstand  op dit terrein kunt u altijd kosteloos telefonisch contact opnemen met ons kantoor op ons centrale nummer 030 252 35 20.