Nakoming van overeenkomsten (opschorting, verzuim en schadevergoeding)

In artikel 6:262 Burgerlijk Wetboek (hierna: BW) is een opschortingsrecht geregeld ter zake van tegenover elkaar staande verbintenissen uit een wederkerige overeenkomst. Indien een partij haar verbintenis niet nakomt, dan is de wederpartij bevoegd de nakoming van haar daartegenover staande verplichtingen op te schorten. In geval van gedeeltelijke of niet behoorlijke nakoming is opschorting slechts toegelaten, voor zover de tekortkoming haar rechtvaardigt.

Artikel 6:74, eerste lid, BW bepaalt dat iedere tekortkoming in de nakoming van een verbintenis de schuldenaar verplicht de schade die de schuldeiser daardoor lijdt te vergoeden. Dit artikel noemt als uitzondering op die regel de omstandigheid dat de tekortkoming de schuldenaar niet kan worden toegerekend (overmacht).

Artikel 6:74, tweede lid, BW bepaalt dat voor zover nakoming niet reeds blijvend onmogelijk is, lid 1 van dit artikel (het bepaalde omtrent de verplichting tot schadevergoeding en de uitzondering daarop ingeval van overmacht) slechts toepassing vindt met inachtneming van hetgeen is bepaald in de tweede paragraaf betreffende het verzuim van de schuldenaar.

In deze ‘tweede paragraaf’ (de artikelen 6:81 e.v. BW) is –voor zover thans van belang- bepaald dat -in de regel- voor het intreden van verzuim een ingebrekestelling vereist is. Een ingebrekestelling is een schriftelijke aanmaning, waarbij de crediteur de debiteur een redelijke termijn voor de nakoming stelt.

Een ingebrekestelling dient niet alleen een redelijke termijn te stellen voor nakoming, doch het dient tevens duidelijk te zijn welke prestatie wordt verlangd. Verwijzing naar een later toe te sturen melding van alle gebreken, valt niet als zodanig aan te merken.

Artikel 6:83 bepaalt in welke gevallen het verzuim intreedt zonder ingebrekestelling.

Indien een schuldenaar (nog) niet in verzuim is geraakt, behoeft hij ook (nog) geen schade te  vergoeden.
(bron: www.rechtspraak.nl)

Hebt u over nakoming van overeenkomsten, wanprestatie en schadevergoeding vragen of behoefte aan direct advies of rechtsbijstand, kunt u altijd direct en kosteloos contact opnemen met ons advocatenkantoor. Dit gaat snel en u krijgt direct een van onze advocaten aan de telefoon. Bel ons nu op 030 252 35 20. Daarvoor brengen wij u vanzelfsprekend geen kosten in rekening. Een eerste telefonisch advies is altijd kosteloos.