Gedreven en no-nonsense
Kennis
Kunde
Kwaliteit

Waar krijg ik mee te maken bij een echtscheiding?

Gemeenschap van goederen

Bent u in gemeenschap van goederen getrouwd, dan zijn bezittingen en schulden gemeenschappelijk. Alleen als u een erfenis of schenking hebt gekregen met een uitsluitingclausule, dan valt dat vermogen buiten de gemeenschap.

Huwelijkse voorwaarden

Bent u getrouwd onder huwelijkse voorwaarden, dan ligt de zaak anders. Meestal is dan bepaald dat echtgenoten de vermogenvermeerdering tijdens het huwelijk verrekenen. Dat kan jaarlijks verrekend zijn. Als men dat heeft nagelaten, dan kan verrekening achteraf geëist worden alsof men in gemeenschap zou zijn gehuwd.

Voorlopige voorzieningen

Voorafgaand aan de definitieve scheiding kan uw advocaat met voorlopige voorzieningen door de rechter laten bepalen wie in de woning blijft, en hoe de omgang met de kinderen voorlopig wordt bepaald. Tevens kunnen noodzakelijke financiële voorzieningen worden getroffen ten behoeve van de huishouding en levensonderhoud.

Alimentatie

Er zijn wettelijke regels en een systeem van zogeheten trema-normen voor de alimentatie voor echtgenoten en kinderen. De rechter bepaalt de hoogte van verplichtingen. Uw advocaat kan de berekeningen voor de bedragen maken. Dan weet u waar u aan toe bent.

Omgangsregeling

Tijdens het huwelijk hebt u beiden het ouderlijk gezag, na de scheiding verandert dat. U houdt ouderlijk gezag als u een co-ouderschap aangaat. Daarvoor is instemming nodig van beide ouders. Uiteindelijk zal in elk geval bepaald worden hoe vaak men omgang zal hebben met de kinderen. Als u geen overeenstemming bereikt, dan kan uw advocaat een regeling afdwingen.

Convenant

De verdeling van de goederen en schulden, de omgangsregeling, alimentatie… Alle zaken rond een echtscheiding kunnen, met bemiddeling van een advocaat, in een convenant geregeld worden. Het voordeel van een convenant is dat u deze zaken meer in eigen hand houdt. Bovendien scheelt het in de kosten: u deelt samen de kosten van slecht één advocaat. Die treedt op als uw echtscheidingsbemiddelaar. Deze procedure is inmiddels algemeen bekend als mediation. Kiest u voor een mediator die tevens advocaat is, dan kan hij de scheiding door de rechter laten uitspreken op gezamenlijk verzoek.

Op tegenspraak

Als er geen overeenstemming over de scheiding kan worden bereikt, dan heeft elk van de partijen een advocaat nodig. De procedure begint met het vorderen van de scheiding en dan volgt er een dagvaarding. Er kunnen nog momenten zijn waarop de rechter alsnog mediation beveelt, bijvoorbeeld over de omgangsregeling. Ook kan uw advocaat nog schikkingen voorstellen om uit impasses te raken, bijvoorbeeld over de woning en verdeling van bezittingen.

Bovenstaande publicatie is (deels) overgenomen van de website van Huis Advocaten, een kwaliteitsnetwerk van van 22 advocatenkantoren, waarvan ATM Advocaten deel uitmaakt.

Direct contact met een specialist

Bel mij terug!

Zoek
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in comments
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Snelle scan, second opinion, beoordeling van uw zaak of een andere vraag?
Neem vrijblijvend contact met ons op

Klik binnen onze kennisdatabank

aansprakelijkheid agentuurovereenkomst algemene voorwaarden alimentatie ambtenarenrecht - ontslag ambtenaar ambtenarenrecht advocaten utrecht appartementsrecht appartementsrecht - VvE (vereniging van eigenaren) arbeidsovereenkomst arbeidsovereenkomst Arbeidsrecht advocaten auteursrecht advocaat beroepsaansprakelijkheid bestuur bestuurdersaansprakelijkheid billijke vergoeding bouwrecht burengeschil burgerlijk procesrecht Collectief ontslag consumentenkoop consumentenrecht echtscheiding echtscheiding advocaten erkenning faillissementsrecht franchise advocaten utrecht gemeenschap gemeenschap van goederen gezag grievend gedrag handelsnaam hulp bij Scheiding huurrecht huurrecht huwelijkse voorwaarden hypotheeklasten Incasso kennelijk onredelijk ontslag kennelijk onredelijk ontslag advocaten Utrecht kinderalimentatie levensonderhoud lotsverbondenheid mededelingsplicht mediation merkenrecht Merkenrecht - handelnaamrecht niet-wijzigingsbeding non-conformiteit non concurrentiebeding omgangsregeling Ondernemingsrecht Ondernemingsrecht Onrechtmatige daad ontbinding ontbinding arbeidsovereenkomst ontbindingsvergoeding ontslaan werknemer ontslag ontslag advocaat ontslag advocaten ontslag ambtenaar ontslag bedrijfseconomische redenen Ontslag bij reorganisatie ontslag concurrentiebeding ontslag op staande voet ontslag statutair directeur ontslag UWV ontslagvergoeding ONTSLAG via UWV opzeggen vof opzegging opzegging overeenkomst overeenkomst overeenkomsten overeenkomstenrecht overeenkomstenrecht overlijden partneralimentatie personen- en familierecht proces procesrecht advocaten Schadevergoeding schorsing - non-actiefstelling schulden en kinderalimentatie sociaal plan transitievergoeding vastgoed vast goed vast goed advocaten Utrecht vaststellingsovereenkomst verdeling vof wijziging woning woonlasten WWZ zorgplicht zorgplicht bank zorgplicht banken