Ouderlijk gezag na overlijden van een ouder die eenhoofdig gezag had

De situatie kan zich voordoen dat de ouder, die alleen met gezag over de minderjarige kinderen is belast, komt te overlijden. Wie wordt er op dat moment belast met het gezag over deze kinderen? En hoe komt dit gezag tot stand?

Op grond van de wet moet de rechter in het gezag voorzien indien de ouder die alleen belast was met het ouderlijk gezag over de minderjarige kinderen komt te overlijden. De rechter kan dit ambtshalve doen, op verzoek van de Raad voor de Kinderbescherming of op verzoek van de overlevende ouder.

Het gezag kan door de rechter worden toegewezen aan 1. de overlevende ouder of 2. een derde.
Het verzoek van de overlevende ouder wordt enkel afgewezen indien de rechter van oordeel is dat er gegronde vrees bestaat dat bij inwilliging van het verzoek de belangen van de kinderen zouden worden verwaarloosd.

Testamentaire voogdij
In sommige gevallen heeft de ouder die is overleden een testament laten opmaken waarin een voogd is aangewezen. In dat geval kan de rechter toch het verzoek van de overlevende ouder inwilligen, indien er geen gegronde vrees bestaat dat bij inwilliging van het verzoek de belangen van de kinderen zouden worden verwaarloosd.

Indien de rechter na het overlijden van de ouder reeds een voogd heeft benoemd, dan kan de rechter op verzoek van de overlevende ouder, te allen tijde zijn beslissing weigeren en de langstlevende ouder alsnog met het gezag belasten. Het verzoek van de langstlevende ouder dient binnen één jaar na het begin van de voogdij te worden gedaan.

Een verzoek bij de rechtbank dient door een advocaat te worden ingediend. De Familierecht Advocaten van TEAM Advocaten zijn u graag van dienst.

Door: mr. P. (Petra) de Bruijn