Bestuurdersaansprakelijkheid wegens onjuistheid van een jaarrekening

Hebt u omtrent bestuurdersaansprakelijkheid vragen of behoefte aan direct advies of bijstand (hulp), kunt u altijd kosteloos telefonisch contact opnemen met ons advocatenkantoor. Dit gaat snel en u krijgt direct een van onze advocaten aan de telefoon. Onze advocaten in Utrecht zijn specialist op dit terrein. Bel ons nu op 030 252 35 20. Een eerste telefonisch advies is altijd kosteloos.

onjuistheid van een jaarrekening

Artikel 2:249 BW bepaalt:
Indien door de jaarrekening, door tussentijdse cijfers of door het jaarverslag voor zover deze bekend zijn gemaakt, een misleidende voorstelling wordt gegeven van de toestand der vennootschap, zijn de bestuurders tegenover derden hoofdelijk aansprakelijk voor de schade, door dezen dientengevolge geleden. De bestuurder die bewijst dat dit aan hem niet te wijten is, is niet aansprakelijk.

Voor deze aansprakelijkheid is geen (aanvullende) schuld in termen van een (al dan niet: ernstig) verwijt aan het adres van de bestuurders vereist; het enkele misleidend zijn van de jaarrekening zelf impliceert het verwijt, en daarmee is de aansprakelijkheid in beginsel gegeven (dit is, ondanks de enigszins ambigue parlementaire geschiedenis van deze bepaling, heersende leer: bijv. Asser/Maeijer/Van Solinge/Nieuwe Weme 2-II* 2009/470, M.J. Kroeze, ‘Bange bestuurders’, OR 2006, 3, D.A.M.H.W. Strik, ‘Aansprakelijkheid voor financiële verslaglegging in het licht van de Transparantierichtlijn’, OR 2005, 48 en Assink/Slagter 2013, p. 1096-1097).

Aldus zijn bestuurders, op de voet van artikel 2:249 juncto 2:11 BW. hoofdelijk aansprakelijk voor de schade die een derde lijdt als gevolg van de (onvolledigheid en daarmee) onjuistheid van een jaarrekening, tenzij zij een geslaagd beroep doen op feiten die de disculpatiegrond als bedoeld in artikel 2:249 BW (slot) kunnen dragen (De bestuurder die bewijst dat dit aan hem niet te wijten is, is niet aansprakelijk). (bron:www.rechtspraak.nl)