Aansprakelijkheid beroepsbeoefenaar zoals accountant, makelaar of architect

Voor beantwoording van de vraag of een beroepsbeoefenaar (zoals bijvoorbeeld een accountant, makelaar, architect of advocaat) onrechtmatig heeft gehandeld dient beoordeeld te worden of de beroepsbeoefenaar in de gegeven omstandigheden de zorgvuldigheid heeft betracht die van een redelijk bekwaam en redelijk handelend vakgenoot mag worden verwacht. Voor zover komt vast te staan dat de beroepsbeoefenaar niet de zorgvuldigheid heeft betracht die van een redelijk bekwaam en redelijk handelend vakgenoot mag worden verwacht, levert dit een toerekenbare onrechtmatige daad op.

Indien door een als onrechtmatige daad aan te merken gedraging een risico ter zake van het ontstaan van schade in het leven is geroepen en dit risico zich vervolgens verwezenlijkt, is daarmee het causaal verband tussen die gedraging en de aldus ontstane schade in beginsel gegeven. Het is dan aan degene die op grond van die gedraging wordt aangesproken, in dit geval de beroepsbeoefenaar, om te stellen en te bewijzen dat die schade ook zonder die gedraging zou zijn ontstaan. (bron: www.rechtspraak.nl)

Hebt u met betrekking tot de aansprakelijkheid van een beroepsbeoefenaar (beroepsaansprakelijkheid) vragen of behoefte aan direct advies of rechtsbijstand, kunt u altijd direct en kosteloos contact opnemen met onze advocaten. Bel ons nu op 030 252 35 20. Daarvoor brengen wij u vanzelfsprekend geen kosten in rekening.